Zelené nemocniční střechy produkují zdravou zeleninu
V roce 2017 založilo vedení Bostonského zdravotního střediska střešní farmu určenou primárně k pěstování potravin do potravinové banky, která poskytuje jídlo pacientům, jenž nemají prostředky na nákup kvalitního jídla. Střešní farmy ročně vyprodukuje zhruba 2500 tisíce kilogramů jídla, z čehož více než polovina potravin putuje do potravinové banky. Zbývající produkce je určena k využití v nemocniční jídelně, pro stravování pacientů a v kuchařských kurzech.
Střešní farma na bostonské nemocnici není první svého druhu, ale je největší nemocniční farmou ve státě Massachusetts a největší střešní farmou v Bostonu. Farma pokrývá na střeše nemocnice 2 658 metrů čtverečních a roste zde 25 druhů plodin pěstovaných dle zásad ekologického zemědělství. Najít zde můžete listové saláty, bylinky a další sezónní zeleninu.
Mimo řízení střešní nemocniční farmy se její manažerka věnuje vedení farmářských workshopů, na kterých učí pacienty, zaměstnance nemocnice a jejich rodiny, jak mohou pěstovat své vlastní potraviny. V bostonské nemocnici také ukazuje zaměstnancům kuchyně nové techniky přípravy jídla a dietologové zde pacientům s předepsanými potravinovými omezeními představují možnosti, jak si mohou i tak připravit chutná jídla ze zásob získaných v potravinové bance. Cílem nemocnice tak není pouze poskytovat pacientům kvalitní jídlo, ale také je naučit tomu, aby si zdravý životní styl sami osvojili.
Provoz střešní farmy stojí ročně okolo 50 tisíc dolarů (1 135 000 Kč), což je suma, kterou bostonská nemocnice získává od dárců, z grantů a dotací. Nemocnice také najala fundraisera, který svou činností pomohl pokrýt startovní náklady projektu. Střešní farma však nemocnice také ušetří okolo 10 tisíc dolarů ročně, za které by musela nemocnice vypěstované jídlo kupovat. Současně farma pomáhá snižovat uhlíkovou stopu nemocnice a zlepšovat její mediální obraz, což zase vede k získávání více jednotlivých dárců.
Převzato z www.obnovitelne.cz